keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 1: Tuttua ja vähän vierasta

Tehtävänä oli kertoa kahdesta tutuimmasta sosiaalisen median sovelluksesta tai ympäristöstä sekä myös yhdestä vieraasta somen ympäristöstä. Minulle tutuimpia somen ympäristöjä ovat Facebook ja Instagram. Facebookin tein ollessani 14-15-vuotias ja edelleen käyn facebookissa päivittäin. En itse aktiivisesti kirjoita päivityksiä Facebookiin, mutta seurailen kavereideni kuulumisia ja pidän yhteyttä ystäviini Facebookin avulla. Facebookin avulla tiedonkulku on usein nopeaa ja ihmiset tavoittaa melko helposti. Olen ladannut Facebook-sovelluksen puhelimeeni, jolloin Facebookissa käyminen on helppoa ja nopeaa, olenpa sitten missä tahansa. Asialla on myös kääntöpuolensa, kun Facebookiin pääsee parilla näpäytyksellä, tulee siellä vierailtua melko usein päivän aikana ja sen hetkiset asiat jäävät toissijaiseksi. 

Instagramia en ole käyttänyt kovin kauan aikaa, perustin oman käyttäjätunnuksen sinne noin vuosi sitten. Instagramissa voi jakaa kuvia ja videoita sekä lisäksi seurata muita käyttäjiä, jolloin näkee aina kun he lisäävät uuden julkaisun. Kuvia lisäilen melko harvakseltaan, enemmän seurailen muiden kuvia ja videoita. Pidän Instagramin monipuolisuudesta ja yksinkertaisuudesta. Käyttäjiä, kuvia ja videoita on laidasta laitaan ja jokaiselle löytyy jotakin. Käytön oppii nopeasti ja Instagramin puhelin-sovellus tekee käytöstä helppoa ja nopeaa. Minut löytää Instagramista käyttäjätunnuksella millaelinao.

Minulle vieras sovellus on Twitter, joka kuitenkin on melko tunnettu ja suosittu sovellus. Twitterissä käyttäjät voivat lukea toistensa päivityksiä ja käyttö on ilmaista. Hirveästi en sovelluksesta tiedä, joten otin selvää Twitteristä sen kotisivuilta https://twitter.com/. Julkaistut viestit eli twiitit voivat sisältää enintään 140 merkkiä. Kuin myös Instagramissa, Twitterissä voi seurata vapaasti eri henkilöitä. Twitter vaikuttaa päällisin puolin melko helpolta ja yksinkertaiselta ympäristöltä käyttää. Kuitenkin jos perustaisin oman Twitter käyttäjätunnuksen, paneutuisin ensiksi huolellisesti tietoturva-asioihin. Twitter ja Instagram muistuttavat mielestäni hieman toisiaan, sillä eri käyttäjien seuraamisen lisäksi myös Twitterissä hashtagien (eli risuaitamerkkien #) käyttäminen on suosittua. Tein Twitteriin käyttäjätunnuksen (millae_o). Rekisteröityminen oli helppoa ja sovellus helpotti alkuun pääsemistä pienellä infopaketilla ja opastuksella. Twitterin peruskäytön opin melko nopeasti, eikä sovellus vaikuta näin ensi alkuun haastavalta. Twiittasin ensimmäistä kertaa elämässäni ja aloin seuraamaan muutamia käyttäjiä. Twitteriä voisin hyödyntää työyhteisössä esimerkiksi tiedon jakamisessa.

Kaiken kaikkiaan olen tällä hetkellä tyytyväinen kahteen sosiaalisen median ympäristöön, joita käytän. En hirveästi innostunut Twitteristä, luultavasti sen takia, että sovellus muistuttaa pikaisesti siihen tutustuessani Instagramia. Voipi kuitenkin olla, että sovellukset ovat hyvinkin erilaiset toisistaan, kunhan ensin pääsee syvemmin tutustumaan Twitterin käyttöön.


Sosiaalista mediaa pystyy hyödyntämään mielestäni hyvinkin monipuolisesti omalla alallani. Sosiaali- ja terveysalalla somea hyödynnetään esimerkiksi tiedottamisessa. Facebookissa monet järjestöt esim. Tehy tiedottaa toiminnastaan ja uutisoi terveysalalta ajankohtaisia asioita. Some lisää myös yhteisöllisyyttä (esim. Facebookin ryhmät) ja auttaa ihmisiä verkostoitumaan oman alansa piireihin. Sosiaali- ja terveysalalla asiakkaita/potilaita voi ohjata liittymään esim. erilaisiin tukiryhmiin somessa.  

Kommentoin alla olevaa blogia, koska me molemmat olemme pohtineet Facebookia some-ympäristönä.
http://toikosomessa.blogspot.fi/


4 kommenttia:

  1. Facebook on myös minun osa arkea, varsinkin nyt opiskellessani. Se on kätevä ja helppo kanava pitää muihin yhteyttä. Olen saanut tietoa ja jopa uusia kontakteja. Pidän sitä tärkeänä kanavana tulevan työurani kannaltakin. Twitteri on minullekin jääyt hieman vieraaksi.

    VastaaPoista
  2. Olen samoilla linjoilla sinun kanssa tuosta Twitteristä. Ei oikein nappaa näin äkkiseltään, mutta voi olla että se on joku päivä kovassakin käytössä.

    VastaaPoista
  3. Minullekin Twitter on vielä aivan uusi tuttavuus, enkä ole päässyt edes tunnusta vielä luomaan. Pitää varmaan itsekin jossain vaiheessa uskaltautua :)

    Oliko Twitteriä helppo alkaa käyttämään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko helppo oli oppia Twitterin käyttö. Ohjelma itse neuvoo alkuun pääsemisessä, mikä auttaa pääsemään asioista jyvälle. Kuitenkin, Twitter on mielestäni hyvin laaja ja monipuolinen, jonka vuoksi minä vieläkin opettelen ja ihmettelen sitä :)

      Poista